За стипендията

Стипендия „Борис Камиларов“ е инициатива на вече завършили университет съученици от Немската гимназия и техни приятели, чрез която да подкрепят млади български студенти с доказани академични успехи и социална активност през първоначалния етап на тяхното следване в Германия. Тя се отпуска ежегодно от 2014 г. насам в памет на нашия голям приятел и активен член на българското студентско общество в Берлин - Борис Камиларов.

Винаги усмихнат и всеотдаен, Борис бе един от най-ярките млади българи, решили да завършат висше ​образование в Берлин. С много талант, усърдие и искрена любознателност, той бързо се превърна във водещ и награждаван студент на Техническия университет в Берлин и бе избран от своите преподаватели да участва в иновативни и престижни научни проекти. Боб обичаше интересните академични предизвикателства и смело подхождаше към проблемите. Той никога не се предаваше и пред обикновените житейските трудности и умееше да намира положителното във всяка ситуация.
 
Борис силно обичаше България и радееше за поддържането на красивите български традиции и обичаи. Той танцуваше в българския фолклорен състав, пееше в църковния хор и дейно участваше в културните инициативи на българската общност. Но преди всичко, след Боб остава споменът за човешката му доброта и безкрайната отдаденост към близки и приятели. Той винаги бе готов да помогне на приятел, да го утеши и да създаде добро настроение. Затова и сега се надяваме, че примерът на Боб ще бъде заразителен за някое българско момиче или момче, което е амбицирано да се труди и да постига успехи, но и готово от своя страна да бъде отзивчиво и отговорно към другите.  

Откакто създадохме стипендията, успяхме да изберем 13 момичета и момчета, следващи успешно различни специалности в Германия като например право, музика, архитектура и т.н. Освен еднократната първоначална подкрепа, екипът ни се зае и с менторска подкрепа към избраните стипендианти за кандидатстване към немски и други фондации с цел финансиране на цялото академично образование. Радостни сме, че тези наши усилия вече постигнаха резултати и 5 от нашите стипендианти спечелиха пълни стипендии и откриха много нови възможности. Запознайте се по-долу с някои от тях. Надяваме се, че техните успехи ще са пример за още много момичета и момчета!

Какво постигнахме?

НАШИТЕ СТИПЕНДИАНТИ

Здравка Иванова, гр. Казанлък

Следвам инструментално изкуст-во в Университета за музика и театър в град Мюнхен. С подкрепата на моя ментор от Стипендия "Борис Камиларов" се преборих и за още две немски стипендии и бях одобрена за обмен по програмата Еразъм в кралската консерватория в Мадрид. 


Стипендията ме мотивира да се включа и в българското студентското дружество в Мюнхен, на което бях избрана за председател. С нашия малък и сплотен екип се борим да възобновим българските студентски културни събития в града. 


Стипендия "Борис Камиларов" даде един невероятен старт на обучението ми в чужбина. Смятам, че е важно всеки един от нас да представя с гордост Родината си - да участва и да я популяризира в различни културни мероприятия. Надявам се за в бъдеще да ми се отдават още много възможности, чрез които да допринеса дори и само малка част от хората да се докоснат до традициите и културата на българите.

Йордан Терзиев, 21 г.

Реших да следвам право в Берлин, където имам възможността изцяло да се концентрирам върху образованието, да развия езиковите си способности, да опозная нова култура, да създам нови приятелства, а и да израсна като личност. 

Връщайки се към началото на този път, винаги се сещам с усмивка за тласъка, който получих чрез Стипендия „Борис Камиларов“. Освен за финансовата подкрепа съм благодарен и за менторската програма. Тя е много важна за мен, защото чрез нея получавам ценни съвети и насоки при подготовката за немска стипендия. Придобих безценен опит при писането на мотивационни писма и поведението при интервюта. 


Надявам се след време и аз да имам възможност да окажа подобна подкрепа. Студентите имат нужда от подобни инициативи, а в чужбина те са още по-ценни. 

Кристина Герганова, гр. София

Казвам се Кристина Герганова и завърших 91. Немска езикова гимназия “Професор Константин Гълъбов” в град София. Живея в Берлин и следвам Стоматология в Шарите.

 

Избрала съм си тежка специалност, която изисква финансова стабилност, тъй като студентите трябва сами да поемат разходите за всички необходими материали и инструменти за курсовете. Стипендията спомогна за покриването на разходите около обучението и ми осигури спокойствие, като същевременно продължавам да се развивам в професионален и личен план.

 

Искрено съм благодарна на всички, които ме подкрепяха.

 

Чудеса се случват на тези, които са достатъчно смели, за да си ги пожелаят и достатъчно упорити в преследването на мечтите си!

Кристина Томова, гр. Варна

Архитектурата е моя дългогодишна страст и съм много щастлива да я изучавам в Германия. Тук получавам не само елитни професионални знания и възможности за развитие, но и много житейски уроци.

 

Безкрайно съм благодарна на Стипендия „Борис Камиларов” за менторската подкрепа, която получавам в трудни моменти. Заедно извървяхме и пътя до това да бъда стипендиант към немска организация. В началото кандидатствах за финансова подкрепа, а получих нещо много повече – вдъхновение от примера на успелите млади българи.

 

Мотивацията ми за успех вече се гради не само върху идеята за личното ми усъвършенстване, а и върху желанието да допринеса като архитект и гражданин за създаването на по–естетична, хуманна, вдъхновяваща и подкрепяща среда за живот.