top of page

За стипендията

Стипендия „Борис Камиларов“ е инициатива на вече завършили университет съученици от Немската гимназия и техни приятели, чрез която да подкрепят млади български студенти с доказани академични успехи и социална активност през първоначалния етап на тяхното следване в Германия. Тя се отпуска ежегодно от 2014 г. насам в памет на нашия голям приятел и активен член на българското студентско общество в Берлин - Борис Камиларов.

Винаги усмихнат и всеотдаен, Борис бе един от най-ярките млади българи, решили да завършат висше ​образование в Берлин. С много талант, усърдие и искрена любознателност, той бързо се превърна във водещ и награждаван студент на Техническия университет в Берлин и бе избран от своите преподаватели да участва в иновативни и престижни научни проекти. Боб обичаше интересните академични предизвикателства и смело подхождаше към проблемите. Той никога не се предаваше и пред обикновените житейските трудности и умееше да намира положителното във всяка ситуация.
 
Борис силно обичаше България и радееше за поддържането на красивите български традиции и обичаи. Той танцуваше в българския фолклорен състав, пееше в църковния хор и дейно участваше в културните инициативи на българската общност. Но преди всичко, след Боб остава споменът за човешката му доброта и безкрайната отдаденост към близки и приятели. Той винаги бе готов да помогне на приятел, да го утеши и да създаде добро настроение. Затова и сега се надяваме, че примерът на Боб ще бъде заразителен за някое българско момиче или момче, което е амбицирано да се труди и да постига успехи, но и готово от своя страна да бъде отзивчиво и отговорно към другите.  

Откакто създадохме стипендията, успяхме да изберем 13 момичета и момчета, следващи успешно различни специалности в Германия като например право, музика, архитектура и т.н. Освен еднократната първоначална подкрепа, екипът ни се зае и с менторска подкрепа към избраните стипендианти за кандидатстване към немски и други фондации с цел финансиране на цялото академично образование. Радостни сме, че тези наши усилия вече постигнаха резултати и 5 от нашите стипендианти спечелиха пълни стипендии и откриха много нови възможности. Запознайте се по-долу с някои от тях. Надяваме се, че техните успехи ще са пример за още много момичета и момчета!

Какво постигнахме?

НАШИТЕ СТИПЕНДИАНТИ

Здравка Иванова, гр. Казанлък

Следвам инструментално изкуст-во в Университета за музика и театър в град Мюнхен. С подкрепата на моя ментор от Стипендия "Борис Камиларов" се преборих и за още две немски стипендии и бях одобрена за обмен по програмата Еразъм в кралската консерватория в Мадрид. 


Стипендията ме мотивира да се включа и в българското студентското дружество в Мюнхен, на което бях избрана за председател. С нашия малък и сплотен екип се борим да възобновим българските студентски културни събития в града. 


Стипендия "Борис Камиларов" даде един невероятен старт на обучението ми в чужбина. Смятам, че е важно всеки един от нас да представя с гордост Родината си - да участва и да я популяризира в различни културни мероприятия. Надявам се за в бъдеще да ми се отдават още много възможности, чрез които да допринеса дори и само малка част от хората да се докоснат до традициите и културата на българите.

Йордан Терзиев, 21 г.

Реших да следвам право в Берлин, където имам възможността изцяло да се концентрирам върху образованието, да развия езиковите си способности, да опозная нова култура, да създам нови приятелства, а и да израсна като личност. 

Връщайки се към началото на този път, винаги се сещам с усмивка за тласъка, който получих чрез Стипендия „Борис Камиларов“. Освен за финансовата подкрепа съм благодарен и за менторската програма. Тя е много важна за мен, защото чрез нея получавам ценни съвети и насоки при подготовката за немска стипендия. Придобих безценен опит при писането на мотивационни писма и поведението при интервюта. 


Надявам се след време и аз да имам възможност да окажа подобна подкрепа. Студентите имат нужда от подобни инициативи, а в чужбина те са още по-ценни. 

Кристина Герганова, гр. София

Казвам се Кристина Герганова и завърших 91. Немска езикова гимназия “Професор Константин Гълъбов” в град София. Живея в Берлин и следвам Стоматология в Шарите.

 

Избрала съм си тежка специалност, която изисква финансова стабилност, тъй като студентите трябва сами да поемат разходите за всички необходими материали и инструменти за курсовете. Стипендията спомогна за покриването на разходите около обучението и ми осигури спокойствие, като същевременно продължавам да се развивам в професионален и личен план.

 

Искрено съм благодарна на всички, които ме подкрепяха.

 

Чудеса се случват на тези, които са достатъчно смели, за да си ги пожелаят и достатъчно упорити в преследването на мечтите си!

Кристина Томова, гр. Варна

Архитектурата е моя дългогодишна страст и съм много щастлива да я изучавам в Германия. Тук получавам не само елитни професионални знания и възможности за развитие, но и много житейски уроци.

 

Безкрайно съм благодарна на Стипендия „Борис Камиларов” за менторската подкрепа, която получавам в трудни моменти. Заедно извървяхме и пътя до това да бъда стипендиант към немска организация. В началото кандидатствах за финансова подкрепа, а получих нещо много повече – вдъхновение от примера на успелите млади българи.

 

Мотивацията ми за успех вече се гради не само върху идеята за личното ми усъвършенстване, а и върху желанието да допринеса като архитект и гражданин за създаването на по–естетична, хуманна, вдъхновяваща и подкрепяща среда за живот.

Емил Сидеров.JPG

Емил Сидеров,
с. Вазово

Казвам се Емил Сидеров и съм студент по медицина в МУ-София. 


За да завършиш и практикуваш медицина, са нужни наистина „железни нерви", както и много знания и практика от различните ѝ дисциплини. 


Поради пандемията COVID-19 и онлайн средата на обучение, две години от моето образование не бяха толкова добри. Пропусна-тият практически  мате-риал не можеше да бъде повторен, а той пък беше в голямн обем. За да наваксам, трябваше да потърся алтернатива. Най-добрата възможност беше да работя в болница. Така се и случи, но аз пък вече бях силно демотивиран от общата ситуация по това време.

 

В този момент се обърнах към Стипендия „Борис Камиларов“, чийто екип ми оказа както финансова, така и много по-важната за мен мотивационна подкрепа, свързвайки ме с ментор от Германия, където искам да специализирам и практику-вам след дипломиране. Неговите съвети бяха безценни. Затова благо-даря на целия екип за добрите дела.

Цеци.jpg

Цеца Владимирова

Казвам се Цеца Владимирова, на 22 години. Студентка съм по медицина, 4. курс в университет ,,Професор д-р Асен Златаров" в гр. Бургас.

 

Като дете бях изпълнена с ентусиазъм и любопитство какво се случва в човешкия организъм и как точно възникват болестите. Заради това и поради желанието да помагам на хората, съм на път, водещ до осъществяването на моята най-съкровена мечта - да стана много добър медицински специалист (лекар).

 

През 2019 г. се подготвях за кандидатстудентски изпити. Всеки, който е преминал през това, знае колко труд, усилия и финансови средства са нужни, за да влезеш в университет и след това да следваш. Точно в този момент на трудност, благодарение на кандидатстудентските курсове, които посещавах, разбрах за стипендията, кандидатствах и за моя голяма радост я получих.

 

Оказаната ми финансова помощ ми помогна да се справя с разходите покрай кандидатстването и закупуването на учебници. Благодарение на тази подкрепа, се мотивирах още повече и повярвах, че въпреки сериозните затруднения, с упорит труд всичко се постига. Изключително много съм щастлива и благодарна, че стигнах до тук и получих доверие и подкрепа от Стипендия ,,Борис Камиларов".

 

Diana.jpg

Диана Цветанова

Казвам се Диана Цветанова, студент по медицина в МУ Плевен.

 

Приятелите от Стипендия “Борис Камиларов” подкрепят мечтата ми от самото начало. Те повярваха в мен, когато малцина вярваха.

 

Благодарение на тяхната помощ съм вече 4-ти курс.

 

Наричам ги приятели, защото те ми се довериха, оказваха ми помощ и подкрепа, както правят истинските приятели.

 

Изключително благодарна съм, че ги има и подкрепят хората с мечти!

Людмил_edited.jpg

Людмил Марчелов, 22 г.

Казвам се Людмил Марчелов, на 22г. съм и уча Медицина в Медицински университет – София (в четвърти курс). Въпреки че се намирам на половината от академичното си обучение, не мога да скрия вълнението си относно предстоящото в моя професионален път.

 

По време на пандемията, както медиците, така и ние студентите претърпяхме големи ограничения. Подготовката за изпитите беше твърде тежка, в някои ситуации бе непосилно да науча и усвоя качествено материята. 

 

Все пак имаше и позитивна страна – приех ситуацията като предизвикателство, което изисква повече постоянство и усилия, и не мога да съжалявам, тъй като в крайна сметка постигнах чудесни резултати. 

 

В този период усещах, че не съм сам и че има хора, които вярват в моите амбиции и възможности, и знаят, че съумявам да постигам целите си. Това беше и екипът на Стипендия “Борис Камила-ров”.

Освен финансова подкрепа, стипендията ми даде мотивация и сигурност, защото виждам. Това за мен е безценно и ме кара да направя всичко възможно да оправдая полученото доверие. 

bottom of page